Biofor BioP je mikrobiološki pripravak, sastavljen od nekoliko različitih bakterija koje su ključne za opskrbu biljaka fosforom. Biofor BioP se preporučuje za tla s visokim i niskim udjelom ukupnog fosfora. Komponenta Biofor BioP je i Bacillus subtilis, koji je najčešće korišten biofungicid na svijetu.

  • Otapa nepristupačni fosfor
  • Smanjuje broj patogena u tlu
  • Poboljšava iznimno loša tla (slano, kiselo, zbijeno)

Primjena:

U poljodjelstvu:

3l / ha u prvim fazama razvoja, uz potrošnju vode od 200-400l.

U povrću, voćarstvu i vinogradarstvu:

5l / ha uz potrošnju vode do 100l.

Svjedoci smo da je u većini usjeva kukuruza uočena “ljubičasto-crvenkasta” boja lišća (od vrha do podnožja) ili cijele biljke. Uzrok je nedostatak, to jest “blokada” fosfora.
Do ove pojave dolazi zbog:

  • Nedostatak fosfora
  • Slabe mikrobiološke aktivnosti
  • Kompaktnog tla
  • Hladnog vremena

Naša su tla prebogata fosforom, zbog unosa mineralnih gnojiva i zaliha fosfora povezanih s drugim spojevima u tlu. Mikroorganizmi su ti koji biljke opskrbljuju fosforom i drugim makroelementima. Bakterija Bacillus megaterium var. phosphaticus je stručnjak za opskrbu biljaka fosforom iz tla. Zbog smanjenog unosa stajskog gnoja naša su tla sve siromašnija mikroorganizmima, zbog čega je smanjena biogenost tla. Naša su tla sve više zbijena, siromašnija organskom tvari i sve više praše tijekom agrotehničkih operacija. Kukuruz u ovoj fazi treba pomoć mikroorganizama. Čim se unesu u tlo, mikroorganizmi će započeti intenzivnu opskrbu kukuruza fosforom i drugim makroelementima. Biljka će iz stanja mirovanja izaći za vrlo kratko vrijeme. Kukuruz se može sam nositi s tim nedostatkom, ali mu treba do 30 dana za taj postupak. Svaki dan stagnacije u ovom razdoblju vegetacije predstavlja opasnost da kukuruz kasnije uđe u fazu cvjetanja i oplodnje. U prethodnim godinama bilježe se povećane temperature u fazama cvjetanja i oplodnje kukuruza, što može dovesti do smanjene oplodnje i smanjenih prinosa.