DOKAZANO RJEŠENJE ZA UZGOJ KRUMPIRA

 • IZAZOV

   

Uzgoj krumpira vrlo je zahtjevan i neophodna je posebna skrb. Tlo se mora održati u dobrom stanju ukoliko želimo veliki prinos i kvalitetan urod. Kvalitetan plod krompira zahtijeva prirodna rješenja tijekom uzgoja. Razina kalcija u tlu ključan je element.

ŠTA JE TERRACALCO® ?
TERRACALCO® je oplemenjivač tla koji sadrži visoku koncentraciju izuzetno čistog kalcija i manju količinu magnezija

ZAŠTO JE TERRACALCO TAKO VAŽAN ZA KRUMPIR?
Uobičajeni odnos između pH tla i potrebne količine kalcij oksida nije primjenjiv u slučaju uzgoja krumpira. Preporuča se da se dodavanje kalcijevog oksida vrši svake godine u manjoj dozi.

1. Poboljšava strukturu tla
TERRACALCO® nije samo regulator kiselosti nego je i glavni izvor kalcija u tlu. Ioni kalcija zamjenjuju ione vodika na koloidima tla, omogućujući im da aglomerišu i formiraju agregate. Ti agregati formiraju strukturu tla.
Kalcij dovodi do flokulacije i strukturiranja tla što ga čini rastresitim i laganim, što je jedan od uvjeta za uspješnu proizvodnju krumpira.

2. Krumpir voli rastresito, propusno tlo
Povećava se sposobnost zadržavanja vode u rastresitom tlu, unaprijeđuje strukturu zemljišta, što znači da korištenjem TerraCalca 95 smanjujemo potrebu za dodatnim navodnjavanjem.

3. Posljedice nedostatka kalcija
Nedostatak kalcija generira pojavu mješavine sitnih i krupnih plodova, dok se primjenom TerraCalco generiraju dominantno krupni plodovi ujednačene veličine. Znaci nedostatka kalcija vidljivi su po rubovima listova. U uvjetima nedostatka kalcija lisna masa je manja, a listovi se rubno uvijaju ka unutrašnjosti. Boja listova postaje svijetlo zelena, da bi se s vremenom promijenila u svijetlo žutu do bijelu. Visina biljke je niža i ponekad se dogodi pojava atrofije pojedinih dijelova biljke. Može doći do pojave smeđih mrlja u središnjem dijelu ploda, što posljedično dovodi do smanjenog prinosa i prihoda.

4. Povećanje učinkovitosti primijenjenih gnojiva
Uobičajena pjeskovita tla koja se obično koriste za proizvodnju krumpira su često kisela. TerraCalco podiže pH i tako omogućuje bolju asimilaciju fosfora i kalija od strane povrća. S porastom pH značajno se povećava razina dušika dostupnog krumpiru.

5. Dodatak TerraCalco stimulira rast i razvoj mikroorganizama
u tlu, ubrzava humifikaciju organskih tvari i potiče mineralizaciju organskog fosfora i dušika.

6. Štednja i povećanje prinosa
TERRACALCO® povećava otpornost plodova na pojavu krasta na površini ploda izazvanu kiselim tlom.
Bez ljepljenja gline na površini plodova krumpira i mrkve, kora je glatka i sjajna i samim time privlačnija potrošačima.

 • RJEŠENJE

   

KAKO I KADA KORISTITI TERRACALCO®?


Najbolje razdoblje za primjenu Terracalca je između mjesec i deset dana prije sjetve krumpira ili mrkve. Preporučuje se da se proizvod implementira u tlo na dubinu od 3 do 10 cm. U slučaju rotacije usjeva, preporuča se prskanje veće količine Terracalco odmah nakon berbe krumpira.

TERRACALCO® DOZIRANJE


Krumpir može živjeti na prilično kiselom tlu (pH 5 do 6 može biti dovoljan), međutim izuzetno slabo podnosi deficit kalcija. Ovisno o vrsti tla, Terracalco će poboljšati strukturu tla, poboljšat će vodozračni režim i omogućiti nesmetan razvoj krumpira. Na laganom tlu preporučuje se primjena 500 kg Terracalca 95 po ha, a u teškim glinovitim područjima do 1 tone po ha. Točna doza određuje se na temelju analize tla.

 • ISKUSTVO

Carmeuse ima više od 150 godina iskustva u prozvodnji visokokvalitetnog vapnenca i vapna:

 • Iskustvo u poljoprivredi duže od 30 godina
 • Carmeuse redovito organizira sastanke timova iz različitih regija kako bi razmijenili iskustva i nova znanja o potrebama kupaca
 • Međunarodna mreža proizvodnih pogona širom Europe i Amerike
 • Carmeuse se u svim aspektima proizvodnog procesa i primjene proizvoda brine o okolišu s posebnom pozornošću
 • Kontinuirana kontrola kvalitete svih naših proizvoda jamči kvalitetne prirodne proizvode za vaše voće, povrće i ostale usjeve